Франция ще представи график за облекчаване на COVID ограниченията тази вечер в 19:00 ч. местно време. Това ще бъде направено от министър-председателят Жан Кастекс и министърът на здравеопазването Оливие Веран на пресконференция, съобщи правителственият говорител Габриел Аттал, цитиран от „Ройтерс“.

Аттал обаче предупреди, че вълната от инфекции от „Омикрон“, която залива страната, не е достигнала своя пик.

По думите му новите правила за ваксинационните паспорти във Франция ще помогнат за смекчаване на правилата, дори когато честотата на инфекциите продължава да се увеличава.

В сряда Франция съобщи за близо половин милион заразени с коронавирус, като средната стойност за седем дни е 320 000 случая. Въпреки това броят на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения се е стабилизирал, което оставя на правителството известно пространство за маневриране.

„Ройтерс“ отбелязва, че Аттал е отказал да даде подробности за плановете за постепенното облекчаване на ограниченията, които включват затваряне на нощни клубове, ограничаване на броя на хората, допускани до спортни и развлекателни обекти, и правила за работа от вкъщи.

В неделя правителството даде окончателно одобрение на плановете на президента Еманюел Макрон за ваксинационен пропуск, според които, за да влизат в обществени заведения като ресторанти, кафенета, кина и влакове за дълги разстояния, гражданите ще трябва да представят сертификат за ваксинация. 

Очаква се пропускът да влезе в сила скоро, след като Конституционният съд се произнесе по въпроса в петък. Ваксинационният паспорт отново активизира уличните протести срещу ваксините. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!