„Франция няма да удължи извънредното положение, въведено след атентатите от 13 ноември”, обяви президентът на страната Франсоа Оланд след честванията по повод националния празник Деня на Бастилията.

Извънредното положение в страната трябва да отпадне след 26 юли.

По традиция Франция отбелязва 14 юли с военен парад по бул. „Шанз Елизе”. Проведе се и зрелищно авиошоу, а по площада преминаха и представителни роти от различни родове войски.

Французите спокойно приеха изключителните мерки за сигурност днес. Десетки хиляди посетиха парада, за да видят и отново да аплодират всички, които участваха в спасителните операции след атентатите и тези, които остават мобилизирани за сигурността им.

По време на честванията днес Париж поглеждаше често към Лондон и новото британско правителство, а президентът Оланд отново прогнозира, че колкото по-бързо започнат преговорите за раздяла с ОК, толкова по-коректни ще останат отношенията с Европа.

Това най-вероятно е последният национален празник за Франсоа Оланд като президент на страната. От следващия на този пост ще зависи колко смели ще са плановете за бъдещето и колко важна ще е ролята на Франция в Европа.