Франция е набелязала над 78 000 души като заплаха за сигурността в база данни, която е в помощ на полицейските служби в Европа да споделят информация за най-опасните граждани, предаде Асосишейтед прес. 
Агенцията, която се позовава на свои анализи, отбелязва, че тази бройка е по-голяма от набелязаните като опасни лица от всички останали европейски страни, взети заедно. 

За евентуалната злоупотреба с Шенгенската информационна система (ШИС) пръв сигнализира германският депутат Андрей Хунко. Той е задал въпрос на германския вътрешен министър за "дискретните проверки" в системата за лица, смятани за заплаха, и дали различните държави имат различни критерии по проблема.

"Повишаването на бдителността не може да бъде обяснявано само със заплахата от ислямистки тероризъм. Европол докладва за четирицифрен брой на потвърдените чуждестранни бойци, докато броят на сигналите за заплаха в ШИС през 2017 г. е некокократно по-голям", казва Ханко в изявление, разпространено миналия месец, когато той публикува отговора на външния министър.

В отговора се съдържа информация за това колко души са били набелязани през миналата година като заплаха за сигурността - над 134 хиляди в европейските страни общо.

"Това може да означава, че роднините и познатите на тези лица също са били тайно наблюдавани. И освен това е възможно тази мярка да е била използвана в голяма степен за противодействие на друга престъпна дейност", казва Хунко.

Според германския депутат броят на набелязаните за опасни от френската полиция и разузнавателни агенции "е признак за злоупотреба" със системата, която е предназначена за наблюдаване на опасни престъпници".

Единната Шенгенска база данни, която е отделна от базата данни на Европол и се ползва много по-често, формира основата на европейската сигурност. Тя позволява на полицията, съдебни и други правоохранителни органи да извършват незабавни проверки за издирвано на изчезнало лице, за открадната кола или например дали някое оръжие е притежавано законно.

Само през миналата година в ШИС са направени 5 милиарда проверки, съобщи Крум Гърков, директорът на Европейската агенция за оперативно управление на големи ИТ системи в областта на свободата, сигурността и правосъдието, цитиран от АП.

(БTA)