Oколо 6,5 млн. домакинства в американския щат Флорида все още са без ток заради урагана "Ирма". Това означава, че е тъмно в две трети от домовете. Стихията отслабна до тропическа депресия, но остава опасна, предупредиха властите.

Жертвите на бурята в Съединените щати са вече 10

Губернаторът на Флорида Рик Скот каза, че е прелетял над островите Флорида Кийс и е видял големи разрушения от наводненията, причинени от урагана. Местните жители няма да могат още няколко седмици да се завърнат на островите заради щетите, нанесени на мостовете, заяви съветникът на президента по въпросите на вътрешната сигурност Том Бозуърт.

Снимка: Reuters

По думите му големи наводнения може да се очакват в Тенеси и Кентъки, накъдето се е насочила бурята.

Съветникът предупреди милионите жители на Флорида, които се евакуираха, да не бързат да се връщат по домовете си, защото метеорологичните условия все още са опасни.

 Кубинската столица Хавана постепенно се възстановява от разрушителния ураган, връхлетял острова в почивните дни. Водата, заляла улиците на града, е спаднала, общински служители и военни започнаха да ликвидират последиците от бедствието.

Снимка: Reuters

Голяма част от Хавана трети ден е без ток, затворени са училищата, много магазини и държавни учреждения, довечера се очаква да започне работа летище "Хосе Марти". Кубинският лидер Раул Кастро призова кубинците да се обединят, за да възстановят възможно най-бързо страната си, предаде Ройтерс.

В Куба стихията взе десет жертви, с тях броят на смъртните случаи на карибските острови става 39.

"Ирма" нанесе тежък удар на кубинското селско стопанство и туризъм, два сектора, на които нейната икономика много разчита.

Венецуела съобщи, че ще изпрати в Куба и другите пострадали карибски острови 30 тона хранителна помощ и питейна вода.

Снимка: Reuters

Британският милиардер Ричард Брансън призова да се подготви "План Маршал", за да се помогне на Карибите да се възстановят от опустошенията на урагана, оставил стотици хиляди хора без дом.

Брансън, който от 11 години живее на британските Вирджински острови, посрещна "Ирма" на частния си остров Некер. Той съобщи, че сега е заминал за Пуерто Рико, за да мобилизира хуманитарни организации, и каза, че скоро ще се върне на Вирджинските острови, за да работи за възстановяването им.

Друг циклон наводни Адриатическото крайбежие. Хърватският град Задар остава буквално потопен след вчерашния пороен дъжд. За два часа паднаха 130 литра дъжд на квадратен метър - нещо, което не се е случвало през последните 30 години. Проблеми има с тока, питейната вода, интернет и телефонните услуги.