Ураганът „Флорънс” удари източното крайбрежие на Съединените щати. Мащабите му се виждат от космическите снимки на НАСА.

Ветровете му се движат със скорост около 150 километра в час. Синоптиците очакват за три дни в Северна Каролина да се изсипе такова количество дъжд, каквото обикновено пада за 8 месеца. Властите предупреждават за животозастрашаващи бури в три американски щата.

Вече има и жертви - майка и детето й, загинали, след като върху къщата им паднало дърво.

Силният вятър и поройните дъждове наводниха пътища, изпочупиха дървета и оставиха половин милион души без ток в Северна и Южна Каролина. 26 000 души потърсиха спасение в над 200 временни подслона.

Снимка: EPA

Скоростта на ветровете достига 150 километра в час. Над 1100 полета в района са отменени.

Българското посолство във Вашингтон призовава сънародниците ни на източния бряг да се информират непрестанно за ситуацията и при нужда да се свържат с тях.

Очаква се утре ураганът да премине през столицата на Северна Каролина Рали, а там живеят около 200 наши сънародници. Повечето не са се евакуирали. Запасили са се с вода за пиене, газ и всичко друго, нужно за няколко дни без ток и вода.

Снимка: Reuters

Междувременно повече от 60 души, сред които много деца, бяха евакуирани от хотел в Джаксънвил в Северна Каролина, след като силният вятър разруши част от покрива на сградата.