Изграждането на планираната ограда по граница на Финландия с Русия ще започне в началото на следващата година, съобщи “Асошиейтед прес”, позовавайки се на финландската гранична охрана. 

Това ще се случи на фона на опасенията в скандинавската държава относно променящата се среда на сигурност в Европа.

Първоначалният 3-километров участък от оградата ще бъде изграден на пропусквателния пункт в източния град Иматра до лятото на 2023 г. Впоследствие оградата в този участък ще достигне максимална дължина от 200 км.

Финландия има 1340-километрова граница с Русия, която е най-дългата сред членовете на Европейския съюз.

През октомври финландският премиер Сана Марин заяви, че сред законодателите е бил постигнат консенсус за изграждането на ограда, която да покрива някои части от границата с Русия. Проектът се оценява на общо 380 милиона евро и се планира да бъде завършен до края на 2026 г.

Основната цел на оградата ще бъде да помага на граничните власти да наблюдават и предотвратяват евентуална широкомащабна нелегална миграция, смята Марин. 

Досега нейното правителство не се е позовало публично на войната на Русия в Украйна или на решението на Финландия да се присъедини към НАТО като причина за изграждането на съоръжението по границата. 

Хелзинки обаче е обезпокоен от развитието на събитията както в Русия, така и в Украйна, а също и от заплахите на Москва за ответни мерки, ако скандинавската страна се присъедини към алианса.

Политици и експерти твърдят, че не е разумно, а дори и възможно, да се издигне ограда по цялата дължина на източната граница на Финландия, която преминава предимно през гъсти гори. На някои места границата между двете страни е обозначена само с няколко дървени стълбове с ниски огради, предназначени да спират преминаването на добитък.

Оградата, първоначално предложена от финландските гранични власти, ще бъде изградена на етапи, всеки от които с дължина между 5 до 52 км. Тя ще бъде издигната предимно в югоизточната част на Финландия, където се осъществява по-голямата част от граничния трафик към и от Русия. Кратки участъци ще бъдат построени и в северния район Карелия и в района на Лапландия в Арктика.

Оградата ще бъде с височина от 3 метра и ще завършва с бодлива тел. Освен интензивно патрулиране финландската гранична охрана използва електронни и други устройства, за да наблюдава движението по границата.