Няколко страни от НАТО и Европейския съюз планират да създадат център за борба с кибер атаките в Хелзинки, съобщи днес финландският заместник-министър на външните работи Йори Арвонен.

Представители от САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Полша, Франция, Швеция и балтийските страни обсъдили създаването на център, чиято цел ще бъде да подобри защитата на страните участнички и да ги подготви за хибридни заплахи чрез обучение, изследвания и обмен на практики, обясни Арвонен.

Според Арвонен тези държави са изразили силна подкрепа за създаването на центъра, но сред тях има и такива, които още не са потвърдили участието си. „Въпреки това имаме достатъчна подкрепа, за да продължаваме”, коментира той.

Финландия има 1300-километрова обща граница с Русия, която беше обвинена в използването на хибриден подход по време на украинския конфликт. Хибридната тактика комбинира конвенционални и неофициално военни действия с кибервойна, пропаганда и други тактики с непряко въздействие. 

Миналия месец Финландия, която не участва във военни съюзи, изрази опасения от това, което смята за засилваща се насочена срещу нея пропагандна кампания на Кремъл.

Хибридните атаки могат да бъдат дипломатически, военни, технологични или финансови, подчерта Арвонен. Той посочи терористичната групировка „Ислямска държава” като организация, която използва хибридни тактики, като припомни, че джихадистите използват дезинформация, за да радикализират хора, намиращи се в Европа.