Финландия, която по-рано тази седмица затегна ограниченията заради коронавирусната пандемия, отлага за юни местните избори, които бяха насрочени за 18 април. Това съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

"Осем от деветте партии са за отлагане на общинските избори заради разширяването на коронавирусната епидемия. Изборите ще се състоят на 13 юни", написа в „Туитър“ министърът на правосъдието Ана-Мая Хенриксон.

Единствено крайнодясната партия "Финландците" се противопостави на отлагането.

"Ако сравним епидемиологичната обстановка през април и през юни, от медицинска гледна точка юни е по-сигурен момент за провеждането на вота", констатира пред националната телевизия Марку Тервахаута, ръководител на финландската агенция по здравеопазването.

Общо взето пощадена от вируса в сравнение с другите европейски страни, през последните дни Финландия регистрира повече случаи на зараза, след като успя през декември да потисне тенденция към изостряне на епидемията.

Броят на новите заразени през последната седмица на февруари бе по-висок, отколкото в началото на епидемията преди година.

В страната с население 5,5 милиона души в момента се регистрират над 500 нови случая дневно, а вчера официално бе съобщено за 704.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!