Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха историческо споразумение да реформират световната данъчна система. Това ще стане чрез въвеждане на минимален корпоративен данък от 15%.  

Споразумението предвижда два основни компонента - въвеждане на световна минимална ставка за мултинационалните концерни и създаване на модел за данъчно облагане, при който компаниите ще плащат данъци в страната, където реализират продажбите си. Досега данъците се определяха според мястото на регистрация на фирмите.

Според британския финансов министър Риши Сунак, който председателства срещата на Г-7, това ще доведе до прекратяване на практиката за заобикаляне на данъчните закони.

Германският му колега Олаф Шолц определи като историческо постигнатото споразумение. "Решението на Г-7 за международна данъчна справедливост е историческо. Това е много добра новина за данъчната справедливост и солидарността и лоша новина за данъчните убежища по света", посочи той в изявление. 

Споразумението бе приветствано и от финансовия министър на САЩ Джанет Йелън. "Световният минимален данък освен това ще допринесе за успешното развитие на световната икономика, като осигури равнопоставени условия за бизнесите и насърчи страните да се конкурират на положителна основа, например чрез обучение и квалификация на работната сила, както и чрез инвестиции в изследователска и развойна дейност и инфраструктура, отбеляза Йелън.

Срещата на Г-20 във Венеция през юли ще покаже дали споразумението на Г-7 има по-широка подкрепа сред най-големите развити и развиващи се страни в света. Много неща все още трябва да бъдат уточнени, включително критериите, според които ще се определя как и за кои мултинационални компании ще се прилага ставката.

Всяко окончателно споразумение ще има големи последици за страните с ниски данъци и данъчните убежища, отбелязва Ройтерс.

Комюникето на Г-7 не дава отговор на въпроса какво ще се случи междувременно с данъците за дигиталните услуги на големите технологични компании в различни юрисдикции, които САЩ искат да бъдат отменени, веднага щом сделката бъде постигната.

От социалната мрежа Фейсбук (Facebook) и технологичния гигант Гугъл (Google) подкрепиха модернизирането на международните данъчни правила.