„Пълно доверие на Кристалина Георгиева!“ - това обяви Международният валутен фонд. Така тя остава на поста управляващ директор на институцията.

След поредица от осем заседания Фондът приключи казуса „Кристалина Георгиева". И така я оневини по обвиненията, че като главен изпълнителен директор на Световната банка през 2018 г. е оказала натиск върху служители да манипулират данни, така че Китай да подобри позицията си в класацията „Да правиш бизнес“.

Предполагаемите ѝ действия бяха подробно описани миналия месец в доклад, поръчан от Световната банка и подготвен от адвокатска кантора "Уимър Хеил".

Георгиева е начело на Фонда от 2019 г., преди това в продължение на две години оглавява Световната банка. Самата тя отрече да е извършвала нарушения.

24-имата членове в управителния съвет на Международния валутен фонд заключиха:

„Информацията не доказва категорично, че управляващият директор на Фонда е участвал неправомерно в изготвянето на класацията "Да правиш бизнес", докато е ръководела Световната банка. (…) Управителният съвет потвърждава пълното си доверие в лидерството и способността на своя управляващ директор да продължи да изпълнява ефективно своите задължения“.

Финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън коментира, че обвиненията са повдигнали сериозни притеснения. Тя обаче допълва, че липсата на доказателства е основателна причина Георгиева да остане на поста и призова за стъпки, които да препотвърдят почтеността на Международния валутен фонд.