Украинският президент Володимир Зеленски е обявен за личност на годината от британския бизнес всекидневник Financial Times (FT). На уебсайта на изданието беше публикуван голям материал за украинския лидер, включващ откъси от интервю с него.

Според статията много украинци преди руската инвазия са "възприемали Зеленски за нещо като шут - аматьор, който не може да се справи с отговорностите на високия пост". "Но 44-годишният политик спечели своето място в историята със забележителна проява на лидерство и устойчивост", казват журналистите от FT, които обосновават избора си с това, че Зеленски се е превърнал в "символ на глобалното противопоставяне между либералните демокрации и авторитаризма".

FT го сравнява с Уинстън Чърчил (1874-1965 г.), който ръководи британското правителство по време на войната от 1940 г. до 1945 г., а също и от 1951 г. до 1955 г. FT отбелязва, че подобно на Чърчил Зеленски е изправен пред изборно поражение, когато конфликтът приключи.

Изданието пише също така, че в Украйна вече се обсъжда дали един военен лидер би бил подходящ кандидат да ръководи страната в период на мир. Според бившия прессекретар на президента Юлия Мендел, Зеленски не притежава необходимата дисциплина и опит, за да ръководи успешно страната в мирно време. Ето защо след края на конфликта той ще трябва да "отговаря на трудни въпроси".

Самият Зеленски заяви пред изданието по този повод, че западните лидери не са споделили с Киев разузнавателна информация за плановете на руските войски преди началото на войната. "Никой не ни показа конкретни материали, в които да се казва, че удари ще бъдат нанесени от една или друга посока", каза той.