Филипините са готови да разрешат на хиляди свои здравни работници, предимно медицински сестри, да работят във Великобритания и Германия, ако двете страни се съгласят да дарят ваксини срещу COVID-19, заяви високопоставен филипински официален представител, цитиран от Ройтерс.

Много от работещите в сферата на здравеопазването не приемат идеята на управляващите.

„Отвратени сме от това как правителствата се отнасят към медицинските работници като стоки или продукти за износ“, казва генералният секретар на съюза на медицински сестри в страната.

Медицински сестри като разменна монета

Филипините са една от азиатските държави с най-много заразени с новите щамове на COVID-19. Те смекчиха забраната си за пращане на здравни работници в чужбина, но все така ограничават до 5000 медицински работници на година, на които се разрешава да напуснат страната.

Директорката на отдела за международни въпроси на министерството на труда Алис Висперас заяви, че Филипините са склонни да отменят това ограничение в замяна на ваксини от Великобритания и Германия, които ще използва за ваксиниране на заминаващи за чужбина работници и стотици хиляди завръщащи се в страната филипинци.

Медицинските сестри са част от милионите работещи в чужбина филипинци, които пращат в родината си над 30 милиарда долара годишно. Според данни на правителството през 2019 г. почти 17 000 филипински медицински сестри са подписали договори за работа в чужбина.

Не се интересуваме от подобни предложения

Британското министерство на здравеопазването заяви, че не се интересува от подобна сделка и обясни, че ще споделя излишните ваксини в международен план в бъдеще по програмата КОВАКС.

Великобритания и Германия са ваксинирали общо 23 милиона души до момента, докато Филипините още не са започнали ваксинационната си кампания за 70 милиона възрастни, които са две трети от населението на страната.

Азиатската държава иска да си осигури общо 148 милиона дози ваксини и очаква да получи първата си пратка тази седмица във вид на дарение от Китай.