Изследователският робот „Фийли”, който се намира на повърхността на кометата 67Р “Чурюмов-Герасименко”, прекрати работата си, тъй като батерията му се е изтощила, предаде Интерфакс.

Връзката с апарата е била изгубена в 2:36 часа българско време. Европейската космическа агенция обяви, че роботът е успял да предаде към Земята всички събрани данни. С помощта на сондата „Розета”, която спусна робота върху кометата, е потвърдено, че той е на същото място, на което е поставен.

След спускането си роботът се оказа на сянка, което попречи на слънчевите му батерии да се заредят и да осигурят захранването му. В събота операторите на робота ще се опитат да променят положението му, за да улови слънчеви лъчи, което може да възстанови връзката му със Земята.

В сряда роботът кацна върху ядрото на кометата "Чурюмов-Герасименко" на разстояние над 500 милиона км от Земята. След като направи два подскока, роботът се озова върху стръмен склон, като единият му крак бе "във въздуха" или по-скоро насочен към космическото пространство.