Един от най-престижните фестивали за модерно изкуство – Documenta14, излезе с послание срещу популизма и нацизма в Западна Европа. Събитието беше открито на 7 юни в Германия и Гърция. То се провежда веднъж на 5 години и дава възможност на творци от различни малцинства да предизвикат доминиращата политическа, културна и икономическа система чрез модерно изкуство.

Едно от най-мащабните произведения тази година е "Пантеонът на книгите" на аржентинката Марта Минужин. За колоните и покрива са използвани 100 000 книги, които някога са били или продължават да бъдат забранявани в някои държави. Те са дарение от цял свят.

Сред тях са "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун, "Алиса в Страната на чудесата" на Луис Карол, "Фермата на животните" на Джордж Оруел и "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Снимка: Reuters

Местоположението й също не случайно – намира се точно пред Фридериканиум, където в миналото нацистите са изгаряли забранени книги. „Това е място за размисъл. Да ходим и да мислим за живота си и как той се променя. Това място е предназначено за разходка, четене и гледане”, каза Минужин.

Друго забележително произведение са тръбите на Хила К., творец от кюрдско-иракски произход, който е първият човек, поканен да вземе участие в Documenta14. Той представя пътя си към Европа от Ирак. Хората, работили по проекта са били помолени да пренощуват в канализационни тръби като част от дискусията за липсващия подслон на нуждаещите се.

Снимка: Reuters

"Кризата е следствие от късния капитализъм. Резултат от това, което той произвежда и което ни носи. Беше ми интересно да я представя в Касел, защото тук има голяма оръжейна индустрия. Естествено тези оръжия няма да отидат за Англия или Франция, а са предназначени за Близкия изток и бедните страни. Целта е войната в тях да продължи. Системата се възползва от това”, казва той.

Друга интересна инсталация е тази на мексиканския творец  Антонио Вега Макотела – „Кървавата мелница”. Тя показва концепцията за икономиката и човечеството. В историята мелниците са били използвани в някои части на Мексико и Боливия за изсичане на монети.

Снимка: Reuters

Мулетата и воловете умирали заради тежките условия и така държавата се наложило да прибегне до местните хора, които буквално били превърнати в роби.

Фестивалът продължава 100 дни – до 17 септември и включва творби на над 160 артиста.  Организирането на фестивала струва около 34 милиона евро, като половината сума е покрита от обществени и държавни фондове, а другата част Documenta14 събира сама, както и от спонсори.