Новозеландски фермер е бил осъден за лошо отношение към овцете си, след като 226 от тях са били евтаназирани, пише Би Би Си.

Животните са били силно недохранени и болни, което е наложило тяхното умъртвяване.

Беван Скот Тейт ще прекара девет месеца под домашен арест и освен това ще положи общо 150 часа общественополезен труд. В допълнение ще му бъде забранено да управлява или притежава селскостопански животни за период от четири години.

Фермерът се е признал за виновен, въпреки че защитата му е заявила, че е страдал от депресия и не е получавал достатъчно подкрепа от околните.

Това не е първият път, в който стопанството на новозеландския фермер попада в полезрението на властите.

През април 2019 г. инспектори откриват няколко мъртви овце на територията на същата ферма, а някои от другите животни са страдали от различни инфекции. Част от овцете не са били подстригвани от две години.

При последващо посещение те са установили, че Тейт не е взел мерки, а състоянието на животните дори се е влошило.

В резултат на това се е стигнало до умъртвяването на 226 овце, а останалият добитък е бил продаден или преместен в други ферми.

Адвокатът на г-н Тейт твърди, че е трябвало властите в страната да окажат подкрепа на фермера, след като първоначалната проверка е констатирала, че той се нуждае от помощ. Съдията по делото обаче е определил деянието като особено сериозно, имайки предвид дългогодишния опит на новозеландеца във фермерството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!