Активистки на украинската феминистка организация ФЕМЕН се съблякоха за пореден гол протест. Младите жени организираха паралелни демонстрации пред джамиите в Киев и Брюксел под мотото „Международен гол джихад ден", предаде АФП.

Поводът за протестите са многобройните заплахи срещу 19-годишната тунизийска активистка Амина Тилер, която разбуни духовете и предизвика властите в родината си с две свои голи снимки, качени във Фейсбук. Тя позира за фотографиите с надписи на гърдите си, които гласят „Майната му на морала ви” и „Моето тяло принадлежи на мен и никой не може да защитава честта си с него”. Заради дързостта си тунизийката получи закани за убийство с камъни.

Според Алми Адел, който оглавява Комисията за насърчаване на целомъдрието и превенция на пороците, смята, че Амина трябва да умре заради снимките си, пише тунизийски вестник. „Младата дама трябва да бъде наказана според законите на шариата с 80 до 100 удара с камшик, но заради сериозния характер на деянието си тя трябва да бъда убита с камъни,” продължава той.

Заради подобни заплахи Амина изчезна от публичното пространство, а неизвестното й местонахождение породи спекулации за съдбата й. ФЕМЕН и френското списание „Мариана” твърдят, че младата жена е при семейството си и е под забрана да общува с външния свят.

В поредна акция в подкрепа на Амина Тилер активистките на ФЕМЕН изписаха по релата си слогани „С голи гърди срещу ислямизма", „Убий религията", „Долу вашия морал".

В Киев протестът приключи с насилие. Една от феминистките беше арестувана от полицията, но оказа отчаяна съпротива срещу органите на реда.

„Голите протести са символа на женската съпротива и на правото на жените над собствените им тела,” твърдят феминистките.