Собственикът на „Фейсбук“ и „Инстаграм“ ще позволи временно на потребителите в някои страни да призовават към насилие срещу Владимир Путин и руските войници в контекста на случващото се в Украйна, пише Би Би Си.

„Мета“ заявява, че временно е допуснала някои изказвания като "Смърт на руските нашественици", които обикновено биха нарушили нейната политика по отношение на речта на омраза.

Въпреки това компанията уточнява, че няма да разреши призиви за насилие срещу руски цивилни граждани.

В отговор на това Русия призова САЩ да спрат "екстремистките дейности" на "Мета".

Съобщението дойде, след като информационна агенция Ройтерс заяви, че е видяла вътрешни имейли, в които се говори за промяната в политиката.

"Във връзка със случващото се в Украйна направихме временно изключение за засегнатите от войната, за да изразяват гневни настроения към нахлуващите въоръжени сили", заяви говорител на „Мета“ пред Би Би Си.

Така се разрешават временно и някои постове в Русия, Украйна и Полша, в които се призовава за смъртта на руския президент Владимир Путин, както и на беларуския президент Александър Лукашенко.

Във вътрешни имейли до модераторите на съдържание в Европа се казва, че призивите за смърт на лидерите ще бъдат разрешени, освен ако не съдържат други цели или не включват местоположение или методи.

Призивите за насилие също са разрешени, когато в поста ясно се споменава нахлуването в Украйна.

"Настояваме американските власти да спрат екстремистката дейност на „Мета“ и да вземат мерки за привличане на извършителите към отговорност", написа в „Туитър“ посолството на Русия в САЩ.

"Потребителите на „Фейсбук“ и „Инстаграм“ не са дали на собствениците на тези платформи правото да определят критериите за истина и да настройват народите един срещу друг", допълват от там.

Миналата седмица Русия обяви, че блокира „Фейсбук“, като се позова на 26 случая на "дискриминация" срещу руски медии от страна на социалната мрежа от октомври 2020 г. насам. Въпреки че достъпът до сайта вече беше ограничен в Русия, той не беше напълно недостъпен.

В същото време вътрешните имейли показват още, че ще се разрешава да бъде хвален десният украински батальон „Азов“, което обикновено е забранено. Говорителят на „Мета“ Джо Озбърн преди това беше казал, че за момента компанията прави малко изключение за похвали на „Азов“ в контекста на участието му в защитата на Украйна и на ролята му като част от Украинската национална гвардия.