След месеци спекулации и течове на информация, технологичният гигант „Фейсбук” обяви официално, че през следващата година ще стартира нова криптовалута, наречена „Либра”, съобщават световните агенции.

С нея ще могат да се правят разплащания през приложенията на социалната мрежа и чат програмата „Уатсап”. В самостоятелната „Асоциация Либра” обаче влизат и други големи компании, които вероятно също ще работят с новата криптовалута – „Мастъркард”, „ПейПол”, „Ибей”, „Юбър”, „Водафон” и т.н. Очаква се и банковият сектор да се включи в проекта.

Платформата е с отворен код и така всеки може да създава продукти, които оперират с „Либра”.

Новата валута ще има покритие под формата на резерв от различни други валути и реални активи, като целта е плащанията да са бързи, лесни и възможно най-евтини (като обаче ще има комисионна). Целта е на по-късен етап „Либра” да се купува и продава и на международните валутни пазари. „Фейсбук” от догодина ще предлага дигитален портфейл, наречен „Калибра”, като данните от него няма да се използват за таргетиране на реклами.

От социалната мрежа са си поставили за цел най-амбициозният проект в историята на компанията да даде достъп до кредитни, банкови и други услуги на стотици милиони хора в развиващите се страни, където този тип дейности са слабо развити или ненадеждни. Към момента обаче няма яснота къде ще дебютира „Либра” извън САЩ, където има всички регулаторни разрешения.

Експерти коментират, че основните предизвикателства пред криптовалутата са свързани със защитата на данните за плащанията и стабилността на стойността й в рамките на по-големи периоди от време. От „Фейсбук” са категорични, че не искат да създадат още един биткойн – виртуална валута със силно нестабилна цена, която в наши дни се използва предимно като спекулативен актив или за пране на пари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!