След многобройни оплаквания срещу политиката на социалната мрежа „Фейсбук” да съхранява изтрита от потребителите информация, компанията обяви първия си ход, насочен към преустановяване на тази практика.

Ръководството на „Фейсбук” си постави срок от 30 дни за изтриване на снимки от сървърите на социалната мрежа, ако потребителите са подали заявление за това.

Досега, когато потребител изтриваше снимка от профила си, тя не се премахваше напълно. След подадена молба, социалната мрежа решаваше в какъв период да изтрие файла. Така, дори ако една снимка не се показва на страницата, при активен линк към нея тя може да се види.

В началото на тази година от компанията признаха за проблема и се ангажираха с неговото разрешаване. Новата система, разработена от „Фейсбук”, ще изтрива по подразбиране файловете до 30 дни след получаване на заявката. В някои случаи ще е възможно това да става по-рано от посочения срок, отбелязват от социалната мрежа.

В Германия социалната мрежа беше обвинена, че пази на сървърите си хиляди снимки, които могат да бъдат използвани при разработването на технология за разпознаване на лица. Затова компанията се съгласи на независими проверки на дейността й относно отношението към личните данни на потребителите.