Европа има нужда от имигранти за своята икономика, заяви днес във Валета върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

Могерини се аргументира, че населението на Европейския съюз застарява и на икономиките на страните членки им трябва работна ръка. Проблемът с миграционната криза може да бъде решен само по пътя на сътрудничеството, без построяване на стени, подчерта тя при откриването на среща Европа-Африка, посветена на този въпрос, в столицата на Малта - ротационния председател на ЕС.

Могерини призова африканските държави да имат предвид, че търпят загуби от трафика и гибелта на хора. Най-малко 4500 души, предимно африканци, загинаха миналата година в Средиземно море при опит да достигнат Италия, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Междувременно ЕК отчете застой в изпълнението на квотите на ЕС за разселването на мигранти и са необходими спешни действия.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерман заяви, че досега 14 хиляди сирийци, приети в Турция, са получили възможността за разселване в ЕС и така половината от квотите са изпълнени. От мигрантите, приети в Италия и Гърция, подлежащи на разселване, са били преустроени едва 12 хиляди души.

Тимерманс заяви, че ЕК може да съди държавите, които не спазват квотите, но засега Комисията предпочита политическия подход. Зам.-председателят на ЕК призова държавите от ЕС да оказват натиск една на друга за изпълнението на квотите.

Разселването изисква политическа воля от всички държави в ЕС. Ако някой вярва, че миграционната политика ще се подобри само с укрепването на външните граници и с преговори с държавите, откъдето произхождат мигрантите, греши, коментира Тимерманс. По неговите думи ЕС е морално задължен да закриля хората в нужда.

Представените днес от ЕК данни сочат, че досега България е приела 29 мигранти, изпратени от Гърция. От Италия и от Турция у нас не е пристигнал нито един мигрант по квотите на ЕС.

По повод заявените намерения на Унгария да задържа всички кандидати за убежище в центрове от закрит тип до решението за предоставянето на статут или до отказ за предоставянето на закрила, Тимерманс изрази очакване първо ЕК да бъде запозната със законопроекта. Според него при всяко положение всяко законодателство трябва да бъде съобразено с европейските правила за защита на търсещите закрила.