Американските служби за сигурност задържаха 21-годишен гражданин на Бангладеш, който искал да взриви сградата на Федералния резерв в Манхатън, само на няколко преки от мястото, където се издигаха кулите на Световния търговски център, съобщиха медиите в САЩ.

Куази Мохамад Нафис бил уличен от агенти под прикритие на Федералното бюро за разследване и полицията в Ню Йорк. Той подготвял бомбен удар срещу местния клон на Резерва, но според властите обществеността не е била изложена на опасност към момента на задържането му.

Този следобед срещу Нафис са повдигнати обвинения за опит да използва оръжие за масово унищожение и за осигуряване на материална подкрепа на международната теротристична мрежа „Ал Кайда”.

Тайните агенти се свързали с мъжа, снабдили го с фалшиви експлозиви и му „помогнали” да подготви атентата, след като открили негови изявления в Интернет, свързани с джихадистки настроения. Споменавал в постовете си и Осама бин Ладен.

Нафис бил арестуван, след като се опитал да детонира 500-килограмова „бомба” в близост до нюйоркския клон на Федералния резерв във финансовата част на града.