Иран и Русия притежават лични данни и информация за американски гласоподаватели, твърди Федералното бюро за разследване. Според следователите от Иран са изпращани заплашителни имейли на хора, които ще гласуват за кандидата на Демократите на предстоящите избори в Съединените щати.

Имейлите идват от крайно-дясна про-Тръмп група и целта им е да „причинят безпокойство“, коментира директорът във ФБР Джон Ратклиф.

Според данните на бюрото Иран и Русия са се сдобили с „лична информация на гласоподавателите“.

Съобщението от ФБР идва само 13 дни преди президентските избори в Съединените щати. От бюрото уточняват, че личната информация може да се използва за „изпращане на неверни данни към гласуващите, които да причинят хаос и да подкопаят американската демокрация“.

„Ако получите заплашителен или манипулативен имейл, не се притеснявайте и не го препращайте на други хора“, предупреди Ратклиф.

Откритията изключително наподобяват руското вмешателство в американските избори през 2016 г., коментират анализатори. Тогава бяха създадени хиляди фалшиви профили, които се представят в социалните мрежи като гласоподаватели. Компютърните системи на Демократите претърпяха хакерска атака.

Все още не е ясно точно с каква информация разполагат Иран и Русия, нито как са се сдобили с нея.