Две секунди – толкова време е отнело на полицая, отзовал се на сигнал, да простреля смъртоносно 12-годишното чернокожо момче Тамир Райс, след като патрулката пристигнала на мястото. Това съобщи полицията в Кливланд, след като разпространи в четвъртък видеозапис от камера за сигурност, запечатала фаталния инцидент.

През няколкото мига преди стралбата униформенията три пъти е заповядал на момчето да вдигне ръце, предаде АП, позовавайки се на полицията. Момчето носело пневматичен пистолет, който стреля с пластмасови топчета.

На записа, който е без звук и е малко накъсан, се вижда дете, което изглежда скучае, само е в парка, разхожда се и от време на време протяга дясната си ръка, в която изглежда държи пистолет, говори по мобилен телефон, седи на маса за пикник.

След стрелбата се оказа, че пистолетът не е истински. Той е бил обаче без ярко оранжевия накрайник, който обикновено се слага на такива оръжия, за да се покаже, че не са истински.

Полицията пристигнала, след като на спешния телефон 911 било получено обаждане, че в парка има човек, който насочва срещу хората оръжие, „което вероятно не е имитация”.

Съобщено бе и кой е полицаят, който е стрелял – 26-годишният Тимъти Лоумън, започнал работа в полицията през март. Другият полицай, който по време на инцидента, не излиза от патрулката, е работел в полицията на Кливланд от 2008 г. И двамата са в отпуск, докато бъде взето решение дали да бъдат подведени под отговорност.

Учудващото в показаното видео е бързината, с която е открита стрелбата, отбелязва АП. Вижда се, че Тамир седи на маса за пикник в беседка. Той се изправя, в кадъра отдясно се появява полицейска кола и спира на тревата, само на няколко метра от Тамир. Отваря се дясната предна врата и Лоумън стреля, преди другият полицай да е успял да стане от мястото на шофьора.

Според заместник-шефа на полицията Тамир е бил на по-малко от три метра от полицая, когато той е стрелял. Намирал се наблизо агент на ФБР е пристигнал минути по-късно на мястото и е оказал първа помощ на Тамир. Три минути по-късно дошли и парамедиците. Момчето почина по-късно в болница.