Фалшивата новина, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е умрял след трета доза ваксина попада в топ 5 в класация на Европейската обсерватория за цифрови медии в доклада им за разпространение на дезинформация на Стария континент през ноември.

Слухът за смъртта на главния държавен здравен инспектор циркулираше в интернет през ноември, но беше опровергана от самия Кунчев в профила му във „Фейсбук“.

Фалшивата история за смъртта на Кунчев от България заема трето място. На първо място е Полша с фалшива новина за 22-ма полски войници, убити на границата с Беларус.

Втора е Нидерландия с пуснат слух за убити от полицията протестиращи в Хага срещу мерките за COVID-19.

На четвърто място е Франция с фалшива новина за петкратно увеличение на броя на футболисти с фатални сърдечни заболявания заради ваксините.

Ирландия завършва класацията с новина за официални писма, които дават право на неваксинирани да посещават близки и приятели в болница.

Европейската обсерватория за цифрови медии отбелязва, че фалшивите истории най-често съдържат подправени документи с логата на СЗО, фондация „Гейтс“, както и богат снимков и видео материал. Една трета от фалшивите новини са свързани с епидемията от коронавирус.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!