Австрийската петролно-газова компания OMV обяви днес, че нетната й загуба се е увеличила четворно до 308 милиона евро през четвъртото тримесечие на миналата година на фона на силното поевтиняване на петрола, предаде ДПА.

В допълнение към понижението на цените енергийната група, която е водеща за региона на Централна и Източна Европа, е отписала активи за 700 милиона евро в частично притежаваното подразделение Петрол офиси (Petrol Ofisi) и газовата си електроцентрала в Румъния.

За последните три месеца на 2013 г. загубата на OMV е възлизала на 78 милиона евро. Средната цена, при която компанията е могла да продава суровия си петрол, спадна с 30 процента до под 70 долара за барел през четвъртото тримесечие на 2014 година, в съответствие със световните пазарни тенденции.

Приходите на групата са се понижили с една четвърт до 7.7 милиарда евро, а оперативната загуба е нараснала от 99 милиона на 404 милиона евро. OMV реагира на силното поевтиняване на петрола в края на януари, като намали планираните си годишни инвестиции от 3.9 милиарда евро до едва 2.5 милиарда евро до 2017 година, припомня ДПА.