“Това съм аз, това е, което винаги ще бъда,

не искам да замълча, защото това е моята съдба.

Не можете да откъснете очи от мен,

защото съм различна и умът ми е свободен.

Бихте искали да ме обичате

Но дали това някога ще се случи?”

С песента That’s What I Am Кончита Вурст се състезава в австрийския национален формат за конкурса за песен на „Евровизия“ 2012 г. В него остава втора.

През 2013 г. австрийският национален оператор ORF обяви, че е избрал Кончита да представлява Австрия на конкурса за песен на „Евровизия“ 2014, който тогава се провежда в Копенхаген, Дания.

Букмейкърите посочват песента ѝ Rise Like a Phoenix като един от десетте фаворита за победа. Кончита Вурст е един от малкото изпълнители, които се появяват на сцената сами.

Въпреки че личности, определяни като част от ЛГБТ общността, са се появявали на „Евровизия“ и по-рано – транссексуалната Дана Интернешънъл от Израел печели конкурса още през 1998 г., британското списание за политически и културни новини New Statesman определя Кончита Вурст като „най-genderqueer“ участникът до 2014 г.

Това означава представител на пол, който не може еднозначно да бъде определен като мъжки или женски.

Небинарността може да се отнася както към джендър идентичността, така и към биологическите характеристики на човек. Genderqueer е някой, който не следва бинарните полови норми. Те могат да бъдат небинарни, несъответстващи на пола.

Когата Дана Интернешънъл печели „Евровизия“, въпреки „лекия ужас“ и протестите на православната общност в Израел, песента ѝ Diva бързо се превръща в международен хит.

През 2002 г. словенското трио от травестити Sestre пее в Талин. През 2007 г. датската драг кралица DQ и украинският драг комедиант и актьор Верка Сердючка излизат на сцената в Хелзинки. Същото издание е спечелено от певицата лесбийка Мария Шерифович от Сърбия и песента ѝ "Молитва".

През 2008 г. Дана Интернешънъл отново участва в състезанието в Белград, но резултатите ѝ са умерени.

През 2014 г. образът на Кончита Вурст и победата ѝ в песенния конкурс на Европа водят до остри реакции и напрежение сред зрителите на формата.

Кончита Вурст през 2014 г.
Снимка: EPA

На сцената Кончита е изключително трансгресивна по отношение на външния си вид, музикалното изпълнение и изграждането на артистичния си образ.

При трансгресията хората се чувстват ограничени от обществените и моралните норми и търсят начин да ги нарушат, да избягат от тях. А табуто и забраненото стават метод на действие.

Привидната женственост на Кончита – изящна рокля, красива дълга коса и тяло на дива са в пълно противоречие на грубата ѝ мъжка брада.

Още преди началото на конкурса радикални групи в Русия, Беларус и Азербайджан провеждаха шумна кампания, за да спрат участието на Кончита Вурст в „Евровизия“. Подобна петиция се появява и в родната ѝ Австрия, макар и да събира оскъдните 40 000 подписа.

Победата на Кончита започва да се обвързва с политиките на Европа за правата на ЛГБТИ общността.

Руският президент Владимир Путин, неговите поддръжници и Руската православна църква подчертават разликата между „здравословна хетеронормативна“ Русия и „морално отвратителна хомосексуална“ Европа.

В Русия младите мъже започват да бръснат брадите си и да го обявят в Twitter в отговор на победата на Кончита.

В ЕС негативните реакции идват предимно от десните политически сили и трябва да се разглеждат от гледна точка на предстоящите избори за Европейски парламент през 2015 г

В Унгария консервативният седмичник Heti Válasz представя Кончита в образа на бик и със заглавието „Изнасилването на Европа: Гей лобито спечели конкурса за песни“.

10 години по-късно от сцената на „Евровизия“ различни представители на ЛГТБИ общността отправиха своите послания чрез песните си и сценичните си образи. Те остават отворени и свободни за интерпретации, като познатата по-рано критичност, сега не е така атакуваща.

Кончита Вурст отново излече на сцената. А швейцарският рапър Немо спечели 68-ото издание на песенния конкур с парчето си The Code.

24-годишният изпълнител, който също е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена, се появи на сцената в розова пола и пухкав топ и балансираше върху движещ се метален диск. Той имаше бляскави перли около чите си красив бледорозов перлен маникюр.

Снимка: Ройтерс

Финландският дисководещ и визуален артист Теему Кайстери, известен като Windows95man, излезе пред публиката заедно с Хенри Пииспанен. Диджеят обаче изскочи от огромно яйце почти гол от кръста надолу. Той носеше силно изрязани слипове в телесен цвят, преди да облече къси дънкови панталони.

Испанската изпълнителка Nebulossa излезе на сцената с двама мъже, които съблякоха дрехите си и останаха по корсети, впито в задните им части бельо, мрежести чорапогащници и бляскави ботуши с тънък висок ток.

За добро или лошо шумът и критиката 10 години по-късно са много по-ограничени.