Големият победител на песенния конкурс Евровизия 2023 е шведската изпълнителката Лорийн с песента „Татус“ (583 точки). Тя вече е печелила тази наградата през 2012 г. със забележителното си изпълнение на хита „Еуфория“.

„Публиката тук е дяволски невероятна“, сподели победителката докато чакаше окончателните резултатите от гласуването. В песента „Татус“ тя пее за болката от това да обичаш.

Лорийн е вторият изпълнител и първата жена, която печели Евровизия два пъти, след ирландеца Джони Логан. „Това е толкова поразително. Толкова съм благодарна. И в най-смелите си мечти не съм си мислела, че това ще се случи“, каза тя докато получаваше статуетката.

Победата на Швеция означава, че тя ще бъде домакин на музикалния конкурс през следващата година. Тогава ще бъде отбелязана и 50-ата годишнина от историческата победа на ABBA с песента „Ватерло“ (1974 г.).

На второ място остана Финландия (526 точки), която през последните дни беше сочена от мнозина за победител. Третата позиция зае изпълнителката от Израел (362 точки), а Италия трябваше да се задоволи с четвъртото място (350 точки). Норвегия е на пета позиция с 268 точки, а Украйна - на шеста с 243 точки.

Любопитен момент тази година беше, че принцесата на Уелс - Кейт Мидълтън, направи изненадващо включване в откриването на големия финал на Евровизия. Тя свиреше на пиано с миналогодишните победители – украинският оркестър „Калуш“.

Изпълнителката на страната домакин на конкурса Мей Мюлер не успя да повтори успеха на Сам Райдър от миналата година, заемайки 25-то място от общо 26 изпълнители. Припомняме, че въпреки поделата на Украйна миналата година, конкурсът се проведе в Ливърпул, Великобритания. Причината – военната инвазия на Русия.