"Екуинокс" представиха България на финала на "Евровизия" тази вечер в португалската столица Лисабон. Те излязоха на сцената под номер 18. Гласуването приключи. 

Певците изпълниха песента "Кости" (Bones) в конкуренция с представители на още 25 държави – Франция, Италия, Германия, Великобритания, Испания, Португалия, Австрия, Естония, Кипър, Литва, Израел, Чехия, Албания, Финландия, Ирландия, Сърбия, Молдова, Унгария, Украйна, Швеция, Австралия, Норвегия, Дания, Словения и Холандия.

По време на големия финал „Екуинокс” разчитат на подкрепата на българите в чужбина, чийто вот ще формира 50% от крайния резултат за България.

Снимка: Eurovision.tv

Всички българи, които се намират в една от държавите-участнички в конкурса могат да гласуват за „Екуинокс”.

За целта трябва да гледат местната телевизия, която излъчва конкурса и да следват инструкциите за гласуване, изписани на екрана.

Гласуването започва след края на изпълнението на последната песен и продължава 40 минути.

Гласуването за България се осъществява с изпращане на номер 18 като есемес на посочения от местната телевизия номер. Зрителите имат право да гласуват до 20 пъти от един мобилен номер.

Снимка: Eurovision.tv

Половината от вота на изпълнителите вече е ясен, тъй като снощи приключи финалът на журито. Днес решават зрителите.

Тази година Евровизия се излъчва и в САЩ, Австралия, Китай и Казахстан.

Кои са „Екуинокс”?

След супер успешните представяния на Поли Генова и Кристиян Костов през последните две години, сега не един, а петима изпълнители са на международната сцена – това е новосъздадената група "Екуинокс" (Equinox).

Beautiful Mess на Кристиян Костов и If Love Was a Crime на Поли Генова спечелиха сърцата на милиони и се класираха в топ 5 през годините, в които участваха. Виновникът за успеха на цялостното представяне и на двамата изпълнители е именно продуцентът и композитор Борислав Миланов.

Тази година той създава групата "Екуинокс": Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел, Трей Кембъл и Жана Бергендорф. Това са певци с различна раса, произход, визия и сексуална ориентация с послание към света за толерантност и равенство.

Музикантите са репетирали изпълнението си в продължение на три месеца. 

Пред bTV Миланов сподели, че полуфиналът е бил магично и невероятно изживяване за тях. "Това е форум, конкурс за музика и се радваме, когато има хубави песни да пеем и помним след това", посочи той.

Песента "Кости" разказва за истинските ценности в живота и безусловната любов, тази, която остава и след костите, и отвъд материята. „Да обичаш отвъд костите като тази частица в нашия организъм, която остава хилядолетия след нас и запазва всички травми, всяка болка и никога не оздравява – това е да обичаш безусловно, съвършено и отвъд всякаква материя”, обяснява Миланов.