Мащабна международна операция срещу организираната престъпност в ЕС и на останалата част от континента доведе до задържането на 314 души и изземане на 2,38 тона кокаин, съобщиха от Европол.

По информация на агенцията, в продължилата една седмица операция „Бял щъркел” са участвали 52 държави, четири международни организации и партньори от частния сектор. Целта на „Бял щъркел” е борба с нелегалната миграция, трафика на хора, търговията с наркотици и киберпрестъпността.

При случай в Австрия полицията открила плантация с марихуана докато проверявала публичен дом за установяване на жертви на сексуална експлоатация. При друг случай в Гърция е установена връзка между измами с банкови карти и незаконна миграция, когато хора с фалшиви паспорти, намиращи се нелегално в ЕС, се опитали да си купят в Италия самолетни билети с фалшиви кредитни карти.

При арестите са иззети наркотици и са установени 529 жертви на трафик на хора, задържани са 745 нелегални мигранти и са иззети 182 000 евро. Събрани са данни за нови 450 разследвания.

Директорът на Европол Боб Уейрайт изтъкна, че операция „Бял щъркел” е показателен пример за това, че „държавите и организациите в целия свят трябва да работят съвместно като едно цяло, за да бъде ефективна борбата с трансграничната организирана престъпност”.