Този следобед в Брюксел започва извънреден Европейски съвет, на който лидерите на страните членки на ЕС ще приемат основните насоки на преговорите за напускането на Великобритания.

България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Вчера в поканата си към евролидерите председателят на Съвета Доналд Туск по категоричен начин подсказа, че  не е възможно да се говори за бъдещи отношения между ЕС и Великобритания преди да са приключили преговорите по раздялата.

Абсолютният приоритет в тези преговори е гаранция за правата на европейските граждани, които живеят на територията на Великобритания.

Втората много важна тема са финансовите ангажименти, които Великобритания е поела като страна членка. Тя най-много вълнува страната ни, защото без финансовото участие на Лондон може сериозно да пострадат редица европейски фондове.

Третата основна тема в преговорите засяга границата между Ирландия и Северна Ирландия. Ако, на теория, някога те се обединят, страната ще е членка на ЕС.

Преговорите между ЕС и Великобритания ще започнат вероятно веднага след предсрочните избори на Острова през юни. Най-активната втора фаза на преговорите би трябвало да започне в началото на следващата година и съвпада с българското председателство на ЕС.