Европейският парламент (ЕП) осъди насилието по време на референдума в Барселона и същевременно застана срещу обявяването на независимост на Каталуния. Депутатите призоваха Европейската комисия да посредничи в диалога между властите в Мадрид и каталунското правителство.

В началото на дебата от Европейската комисия (ЕК) отново подчертаха, че проблемът е вътрешнополитически, но във всяка държава трябва да се спазва върховенството на закона.

"Европейската комисия призовава всички засегнати страни да преминат от конфронтация към диалог", каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Той също така напомни, че европейската общност след Втората световна война се основава на демокрацията, върховенството на закона и човешките права.

"Тези три ценности са неделими, без всяка от тях всичко би се сринало", добави той.

В изявлението си Тимерманс уточни, че конституциите трябва да бъдат спазвани.

Общо е разбирането, че каталунското правителство не спази закона при организирането на референдума. В същото време, всички политически фракции осъдиха насилието и предупредиха за последиците.

"Насилието никога не е отговор и решение в политиката, никога не бива да бъде използвано като средство в нашите общества. Всяко правителство има задачата да защити закона и това понякога налага съразмерна употреба на сила".

В изказванията на политическите групи Манфред Вебер от името на Европейската народна партия коментира, че никой не може да остане безучастен към тревожните събития в Испания.

"Полицаите бяха изпратени в изборните помещения от каталунски съдии, а не от правителството", добави той.

"Протестите не могат да заменят демократичния процес на взимане на решения. Каталунското правителство е безотговорно в разделянето на държавата и не трябва да предприема необратими стъпки. Поддържаме целостта на Испания. Ние призоваваме каталунските власти: Не правете необратими стъпки. Помнете, че който напуска Испания, напуска Европейския съюз", подчерта Вебер.

Евродепутатите осъдиха днес полицейското насилие при осуетяването на референдума за независимост на Каталуния.

От името на социалистите и демократите Джовани Питела отбеляза, че понякога има нужда от израз на добра воля, а едностранното обявяване на независимост ще влоши положението допълнително.

"Това ще бъде бедствие и не допринася с нищо за намирането на решение. Застрашена е европейската система, осигурила мир в последните десетилетия. Нямаме нужда от нови държави и нови граници. Помирението е причината за съществуването на Европа", коментира Питела.

"Трябва да кажем: „Стойте! Спрете!“ Нещата са стигнали много далеч и пропастта много безвъзвратно може да се отвори", беше еднозначният призив на Питела.

От името на Зелените Ска Келер определи отминалата неделя като тъжен ден за Испания и за Европа.

"Случилото се е неприемливо, видяхме масово полицейско насилие срещу мирни хора. За подобна проява на насилие няма извинение. Стратегията на (испанския премиер Мариано) Рахой се провали. Съдиите и полицаите не могат да решат политически въпроси, Европейската комисия трябва да бъде посредник", посочи тя.

От името на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Реймънд Финч отбеляза, че с употребата на сила не се решава нищо и обстановката само се влошава.

"Институциите на ЕС не признават нарушенията на гражданските права. Единственият начин за справяне е испанското правителство да признае грешката си и да разреши независимо разследване, а след това да има законен референдум", коментира той.

Марсел дьо Граф (Европа на народите и свободата) също обвини ЕС в двойни стандарти, като сравни отношението към властите в Испания, в Унгария и Полша.