Европейският парламент прие резолюция срещу руската и джихадистката пропаганда в медиите. Документът предизвика остра реакция от страна на Москва. Под ударите на резолюцията попадат редица медии, финансирани от руската държава.

Европейските чиновници ще следят за публикуването на манипулативни материали в разрез с журналистическите стандарти за обективност. Критици на документа недоумяват защо Русия и групировката „Ислямска държава” са сложени под общ знаменател.

„Крайно време е Европейският съюз да вземе мерки срещу информационната война. Видяхме какво стана на изборите в Съединените щати, преди това беше кампанията „Брекзит”, където видяхме силата на пропагандата и как тя отслабва връзките в Европейския съюз”, заяви евродепутатът Ребека Хармс.

„Наблюдаваме съвършено очевидна деградация, в политическия смисъл на думата, на разбирането за демокрация в западното общество и в частност Европейския парламент. Истински се надявам здравият разум да надделее и да няма приложени на практика санкции”, каза руският президент Владимир Путин.