Първа равносметка за състоянието на Европейския съюз за мандата на Комисията на Урсула фон дер Лайен – това е акцентът на планарната сесия на Европралмента в Брюксел.

Очакванията към традиционния годишен отчет на председателя на ЕК пред евродепутатите сега са огромни. Защото той попада само седмица преди Комисия да представи първите си доклади за наблюдение на върховенството на закона за България и за останалите 26 страни-членки. Очакват се и предварителни сигнали от председателката Урсула фон дер Лайен за евентуално обвързване на еврофондовете със спазването на принципите на правовата държава.

Вторият важен акцент в пленарната сесия е гласуването на Фонда за възстановяване от COVID-19. Комисията ще има право да заеме 750 милиарда евро от финансовите пазари, само след положителен вот на евродепутатите, а после – и на парламентите на всяка от 27-те страни-членки.

След първоначалната липса на координация на страните-членки днес Парламентът ще направи пореден опит за хармонизиране в ЕС на критериите за риск от коронавируса.