Корупцията да бъде наказвана от Eвропейския закон "Магнитски". За това настоява резолюция на Европарламента, която трябва да бъде гласувана днес.

Правовата държава и върховенството на закона бяха акцентите на заседанието на евродепутатите в Страсбург.

Резултатите от гласуването за т.нар. Европейски закон "Магнитски" ще научим утре, но се очаква резолюцията да бъде приета. За разлика от американския закон "Магнитски", в европейския режим на санкции за нарушаване на правата на човека поне досега не се споменаваше за актове на корупция. Точно това иска Европарламентът сега, както и ясни критерии кой и как влиза или излиза от списъците на санкционираните лица.

Глобалният режим на европейски санкции трябва да обхваща и актове на корупция, смятат евродепутати.

“Този режим на санкции трябва да е част от цялостна стратегия за външната ни политика и за борба с предизвикателства като корупцията и натиск върху защитници на човешките права”, каза Давид Макалистър, Европейска народна партия.

„Много е важно партньорството ни с други страни с подобни закони, защото Европа не може да си позволи да се превърнем в убежище за санкционирани лица, които търсят такова“, смята Мария Арена, Прогресивен алианс на социалисти и демократи.

В проекта за резолюция се настоява за ясни критерии за вписване или заличаване от списъците на санкционираните лица.
Антикорупционните мерки са основен критерий за парите от Фонда за възстановяване, заяви пред евродепутатите днес председателят на Еврокомисията

„Взехме предвид добрите практики на управление, антикорупционните мерки, борбата с отклоняването на средства. Подписваме договор с всяка държава членка, в който ясно заявяваме какво очакваме, например сътрудничество с европейската служба за борба с измамите“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

В дебат за правовата държава днес либерално настроени евродепутати поискаха от ЕК да не приема плана за възстановяване на Унгария, именно заради липса на антикорупционни гаранции.

Унгария чака над 7 милиарда евро от Фонда за възстановяване. Рискът от отхвърляне на националния й план пък прави още по-интересен бъдещият доклад за върховенството на закона за всички държави членки, който чакаме до две седмици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!