Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие във видеоконференция на членовете на Европейския съвет.

Акцентът на разговорите ще бъдат действията на Европейския съюз в отговор на пандемията от COVID-19, включително широкомащабното разпространение на ваксини и използването на всички налични инструменти за ограничаване на разпространението на вируса.

По време на срещата Европейската комисия ще представи актуалното състояние във връзка с разгръщането на ваксинациите и начините за гарантиране на бъдещото увеличение на производството и на справедливия достъп до ваксини.

Лидерите на страните членки ще споделят своя опит във връзка с провеждането на кампании за ваксинация.

В хода на разговора членовете на Европейския съвет ще обсъдят също евентуален общ подход към сертифицирането на ваксинацията в рамките на ЕС. Освен това те ще разгледат въпроса за сътрудничеството с трети държави във връзка с ваксините.

В началото на седмицата ЕК заяви, че проблемът с доставките на ваксини не е в броя поръчани дози, а в недостига на производствени мощности в световен мащаб. Редица европейски страни не крият тревогата си от проблемите с доставките, тъй като за момента само 2 ваксини са одобрени за територията на ЕС. Макар и неофициално, под въпрос е поставено европейското единство. 

Едни търсят помощ от страни извън рамките на ЕС, които са сред най-напредналите с ваксинирането. Други не крият, че опитват достъп до китайската ваксина, която обаче не е одобрена за Европа. Трети пък договарят дози директно с производителите извън общото количество, поръчано от Брюксел.