Спасителните операции след опустошителното торнадо в Чехия продължават. Стихията отне живота на петима души, ранените са стотици. Европейски държави се притекоха на помощ.

Пострадалите сами се справят с по-леките щети, пожарникари претърсват развалините, а армията изпрати тежка техника. Помагат спасителни екипи от Полша, Австрия и Словакия.

Всички разчистват последиците от най-силната буря в съвременната история на Чехия. Унищожени са хиляди домове. Местните все още не знаят дали ще могат да ремонтират къщите им си или ще трябва да ги съборят напълно.

„Покривът от кухнята е пред къщата. Там, където беше лозето, там сега се намира плевнята на съседа“, споделя Петра Хавликова, потърпевша.

Финансовата помощ се раздава от мобилни екипи, които изплащат по 58 хиляди крони или малко над 4000 лева.

„Ще бъде много трудно да се справим с всички ремонти, ще бъде трудно психологически, споделя Вера Поточникова, потърпевша от бедствието.

Фотожурналистката Яна Цавойска е една от първите пристигнали на мястото на опустошението.

„Доколкото видях, хората са много активни и се опитват да оправят каквото могат. Да, реакцията на държавата беше много бърза Веднага изпратиха хора на място да оценяват щетите“, казва Цавойска.

Властите предупредиха да не се пътува до засегнатите райони, за да не се пречи на спасителите. Вместо това призивът е да се изпращат дарения.