Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна оценка на руската ваксина „Спутник V”. Ако получи одобрение, препаратът за имунизация ще може да се разпространява и употребява в целия Европейски съюз, предаде Ройтерс.

Искането за оценка е подадено от германската компания "R-Pharm".

Решението за започване на проучване се основава на резултатите от лабораторни и клинични изследвания при възрастни, които показват, че ваксината стимулира образуването на антитела срещу COVID-19.

Оценката ще се прави по обичайните стандарти за ефективност, безопасност и качество, приложени и при останалите препарати. Според агенцията засега не може да се посочи краен срок за проучването на руската ваксина.

Засега ЕК не предвижда преговори за доставка

Въпреки че по-рано днес ЕМА съобщи, че започва оценка на руската ваксина, което е пряко свързано с осигуряването на достъп до пазара на ЕС, говорител на ЕК заяви, че засега Еврокомисията не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставката ѝ.

Според него дори тази ваксина да отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество, ЕК може да не влезе в преговори.

„Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция. Ако комисията, съвместно с държавите от ЕС, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори”, добави той.

По думите му няма задължение оценяваните от EMA препарати за имунизация срещу COVID-19 да бъдат включвани в списъка на ЕС.

Според правилата на Съюза ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави.

Досега този процес бе завършен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", а на 11 март се очаква разрешение и за ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън").

ЕК уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.