Европейският парламент попари намеренията на Великобритания да ограничи достъпа до социалната си система за българи и румънци.

Евродепутатите дадоха ясен сигнал на Лондон, че намеренията на премера Дейвид Kамерън няма да минат в Европа. Според повечето депутати, българи, румънци и поляци са подложени на неприемливо дискриминационно отношение. Консерваторите и националистите обаче не са това мнение.

„Свободното движение на хора достигна своя лимит. Миграция вътре и отвън европейския съюз на маси хора и на роми предизвиква ожесточена конкуренция и социален дъмпинг на европейските работници и основателно предизвиква гняв и евроскептицизъм”, заяви Марин льо Пен - евродепутат от Франция.

„Какво ни даде Европейския съюз? Престъпници, наркомани, просяци, пияници и безделници, на които социалната ни система даде жилища и помощ без да са допринесли и с едно пени”, категоричен беше Джерард Батън - евродепутат от Великобритания.

Бългрският депутат Ивайло Калфин контрира, като подчерта, че във Великобритания българските и румънски студенти внасят 30 милиона паунда на година, за да се издържат и учат, а Моника Панайотова от ЕНП предупреди националните правителства да не падат в капана на националистическите партии.

„Европейската комисия смята, че отново и отново трябва ясно да заявим, че всички граждани на европейския съюз, без изключения, имат право на свободно придвижване”, посочи Вивиан Рединг - зам.-председател на Европейската комисия.

Утре евродепутатите ще излязат със специална резолюция.