Голяма част от Европейския парламент аплодира на крака украинския президент на днешното си извънредно заседание. Зеленски призова Европа да не изоставя страната му, а евродепутатите приветстваха идеята Украйна да получи статут на държава-кандидат.

Срещу руските действия беше гласувана остра резолюция, като 637 европейски депутати я подкрепиха. На този фон едва 13 са „против“, а 26 се въздържаха.

Резолюцията остро осъжда "незаконната руска военна агресия" в Украйна и призовава да не се прави никакво изключение от европейските икономически санкции срещу Русия, дори и цената за националните икономики на страните-членки на съюза да е високо.

Агресорите и военнолюбците нямат място в тази къща на демокрацията, - думите са на председателя на Европарламента Роберта Мецола.

„Признаваме европейската перспектива за Украйна. Ние приветстваме кандидатурата на Украйна за статут на държава-кандидат и ще работим в тази посока. Ние искаме и трябва да се изправим пред бъдещето заедно. Г-н президент, ние заставаме до вас в борбата ви за оцеляване в този мрачен момент от историята ни“, каза Роберта Мецола

Володимир Зеленски се включи с видеовръзка от Украйна.

„Без вас Украйна ще е сама. Доказахме силата си и, че можем да сме като вас. Сега вие покажете, че сте до нас, че няма да ни изоставите. Докажете, че сте европейци и тогова животът ще надделее над смъртта, светлината – над мрака. Слава на Украйна!“, заяви Володимир Зеленски.

Осъждането и санкциите за Русия се приветстват от Полша, Унгария, Румъния, България, Словакия и Молдова, които държат границите си отворени за бежанци.

А 8 държави от Централна и Източна Европа, между които и нашата страна, призоваха Украйна незабавно да получи статут на кандидат за Европейския съюз.

Западноевропейски страни, между които Германия, Нидерландия и Франция са по-въздържани.

По-рано днес британският премиер заяви, че руският президент е готов на "варварска и безразборна" стрелба по цивилно население.

„Той фатално подцени две неща. И първото е страстното желание на украинския народ да защитава и пази страната си. Отдавам почит и на лидерството и смелостта, проявени от Володимир Зеленски“, каза Борис Джонсън.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!