Европа втвърдява тона с Великобритания. Това стана ясно по време на дебата в европарламента за бъдещите отношения след Брекзит. Всичко зависи от добрата воля на Великобритания при преговорите през следващите 11 месеца, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Борис Джонсън обяви по-рано този месец, че Обединеното кралство ще бъде, "глобален защитник на свободната търговия, припомни тя.

„Честно казано, това е музика за нашите уши. Защото в момент, когато една търговска система, основана на правила, е изправена пред множество предизвикателства, ние се нуждаем от нашите партньори, за да направим тази система по-справедлива и по-силна. И за това ние, европейците, се борихме толкова години. Система открита от една страна и справедлива от друга", заяви Урсула фон дер Лайен.

Има само 11 месеца за проговори. Ако този срок не бъде продължен с година или две, рисковете са огромни, смята Мишел Барние. 

И не Европа, а Великобритания поставя това препятствие и отказва удължаване на срока.

И щом Великобритания поставя препятствие за това, заяви той, то отново Лондон трябва да поеме отговорността.

Европа заплаши - ако не се споразумеем, на 1 януари следващата година ще има квоти и тарифи за британските стоки на нашите европейски граници.

Успоредно на дебатите в Страсбург в Брюксел се подготвя мандатът за преговори от европейска страна.