Цяла Европа е в плен на ураганен вятър и снежни бури. Жена загина в Белгия, след като дърво падна върху колата й, а възрастен мъж измръзна до смърт в Румъния.

Трима души загинаха в Холандия, където силните ветрове събориха дървета, отвяха камиони от пътищата, предаде Ройтерс. Трите жертви са загинали при отделни злополуки, предизвикани от паднали дървета и керемиди.

Бурята затвори за половин ден летището в Амстердам, което е едно от най-натоварените Европа. Отменени бяха близо 300 полета. Спрени са и всички влакове. Затворено беше и белгийското пристанище Гент.

След обявяването на най-високата степен на готовност за криза, свързана с лошото време, в цялата страна беше спрян железопътният транспорт, както и движението на много автобуси и трамваи.

На места поривите на вятъра достигат 160 километра в час. Хиляди домакинства в Южна Англия останаха без ток заради скъсани електропроводи.

Бурните ветрове затрудниха и корабоплаването в съседна Гърция. Няколко ферибота бяха откъснати от кея. В Румъния без ток са 32 хиляди домакинства.

Обилните снеговалежи създадоха транспортен хаос и в Шотландия и Северна Ирландия. Обявен е "жълт код" за предупреждение от силни ветрове. Бурите прекъснаха тока в много райони на Източна Англия.

Бурята, разразила се от снощи в Белгия, взе жертва, съобщи БТА. Жена е загинала в автомобила си, затисната от паднало дърво. По-рано днес имаше данни за училищен автобус, попаднал под счупено дърво. В автобуса пътували 16 деца, те са останали невредими.

Поривите на вятъра в Германия достигнаха скорост от 160 км/ч. Министерството на образованието затвори много училища заради опасното време.

Властите предупредиха хората, особено в западна и северна Германия, да не излизат от домовете си днес, ако е възможно.

В няколко германски провинции са спрени учебните занятия. Заради обледяване на сигнализацията влаковете бяха спрени в Северен Рейн-Вестфалия, а по-късно и в цялата страна. В северна и южна на Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища.

Бурите създадоха транспортни проблеми и в Централна и Източна Европа.