Горски пожари с безпрецедентна интензивност и свирепост обхванаха Европа. Скоро светът ще бъде неузнаваем, не можем да се противопоставим на климатичните промени, твърди британски учен.

„Ужасните горещи вълни са само началото. Трябва да приемем колко драматична е ситуацията, преди да опитаме да предотвратим глобалната катастрофа. Твърде дълго пренебрегвахме изричните предупреждения, че нарастващите въглеродни емисии опасно нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето самодоволство под формата на бури, наводнения, суши и горещи вълни, които лесно ще надминат сегашните крайности“, казва Бил Макгуайър в интервю за „Гардиън“.

Най-сериозна бе ситуацията с горските пожари във Франция, Испания и Гърция.

Вижте сателитни снимки преди и след:

 

 

 

Франция

Жители и летовници напуснаха градове и села във Франция. Повече от 10 000 души бяха евакуирани.

Във Франция 1000 пожарникари и 10 самолета се опитват да ограничат два пожара в югозападната част на страната въпреки високите температури и силните ветрове. Наложи се да бъдат евакуирани 11 300 души и бяха опустошени борови гори по атлантическото крайбрежие на страната.

Големите пожари във френския винен регион Жиронд се виждаха от Космоса. Там бяха изпепелени 20 хиляди хектара, а близо 40 хиляди души трябваше да напуснат домовете си.

Испания

Екстремните горещини в Испания причиниха смъртта на над 500 души. Близо 200 000 хектара гори са били унищожени от пожари досега тази година, повече отколкото във всяка друга нация в Европа.

В Южна Испания, близо до Коста дел Сол, около 2300 души трябваше да бягат от горски пожар, разпространяващ се в хълмовете Михас. Почиващите на плажа в Торемолинос видяха големи кълба дим, издигащи се по хълмовете, където няколко самолета се бореха с пламъците.

Гърция

Над 100 горски пожара избухнаха в Гърция. Най-тежка бе ситуацията на остров Крит. В гръцката столица Атина пламъците изпепелиха къщи и наложиха евакуация. 90 000 души стигна бройката на евакуираните вследствие на пожарите, които избухнаха в няколко области около Атика.

Голям пожар избухна и на гръцкия остров Лесбос. Пламъците са стигнали до населени места, няколко къщи бяха унищожени. Огънят на Лесбос е унищожил около 1700 хектара земя.

Португалия

Поругалия пострада особено тежко от пожарите. Повече от 3000 пожарникари се бореха срещу стихията заедно с доброволци, отчаяно опитващи се да спасят домовете си от няколкото пожара, бушуващи в цялата страна заради екстремните температури и сушата.

Португалската обществена телевизия съобщи, че площта на опожарените от началото на годината земи вече е надвишила отчетеното за цялата 2021 г.

Чехия

Министърът на вътрешните работи на Чехия заяви, че министерството е поискало помощ от Германия и Словакия за потушаването на пожар в Националния парк Ческе Свикарско на чешко-германската граница.

Пожарът, който започна в неделя, е изпепелил 30-35 хектара горски площи, а две селища в района са евакуирани.

Германия

Изключително горещото време в Германия причини горски пожари в източните провинции Бранденбург и Саксония. В южната част на Бранденбург повече от 150 пожарникари се бореха с огъня на площ от около 800 хектара. Над 600 души местни жители бяха евакуирани заради огнената стихия.