Европа стачкува. Профсъюзите в редица страни на континента обявиха общонационални протестни акции срещу антикризисните политики и задълбочаващата се криза.

Мегастачката започна в Испания, Белгия и Португалия. От рано сутринта демонстранти блокираха градския, железопътния транспорт, борсите за храни на едро, услугите по чистота, а летището в Лисабон се наложи да отмени близо 50 на сто от полетите на португалската авиокомпания.

„Може да не решим проблема днес, но правим голяма крачка в правилна посока. От наша гледна точка е лесно - край на мерките за съкращения, оставка на правителството, край на международните кредитори и Меркел. Трябва ни решение за страната”, смята Руи Силва - пощенски служител.

В Испания 15 души пострадаха при сблъсъци с полицията. Съобщава се за десетки арестувани. Според организаторите на демонстрациите действията на работниците са "самоотбрана", която цели да запази достойнството им.

„Политиците казват, че това е политическа стачка. Какво знаят те за политически действия? Разбира се, че стачката е политическа - тя е против самоубийствените и антисоциални мерки”, коментира демонстрацията Игнасио Фернандес Тосо - синдикален лидер.

Синдикатите призовават гражданите да не купуват стоки днес, за да покажат колко страшна е бедността. Към общонационалния протест се присъединяват Италия, Гърция, Франция, Германия, Швейцария, Великобритания, Турция, Източна Европа и Скандинавия. Стачката е свикана от Европейската конфедерация на профсъюзите, в която влизат 85 организации от 36 страни с над 65 милиона представители.