Броят на екипите, които вече са в най-засегнатите райони расте. 19 държави от Европейския съюз, както и Албания и Черна гора изпратиха спасители. 

Европейският координационен център за реагиране при извънредни ситуации също сформира екип от експерти по гражданска защита, които са на терен.

Разликата в помощта за Турция и за Сирия поне до момента е доста съществена. Турция е задействала Механизма за гражданска защита на ЕС. Той може да се включи по искане не само на 27-те членки, а и на трети страни в случай на катастрофа, както е постъпила Анкара. 

Брюксел е подал сигнал към координационния си център и веднага са започнали предложенията за помощ от държавите членки. Сирия обаче не е задействала този механизъм и засега ЕС помага с финансиране на хуманитарни организации.

До момента Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз е мобилизирал над 30 спасителни и медицински екипа.

“Те идват от 21 държави – 19 са от ЕС, както и от Албания и от Черна Гора. Мобилизирани са над 1200 спасители и над 70 кучета за издирвателни операции. 11 екипа вече работят на място, останалите са на път”, каза говорителят на Европейската комисия Балаш Ужвари. 

Сирийските власти обаче до момента не са потърсили помощ. Според Брюксел, за мобилизирането на европейски екипи са необходими разрешение и координация от местните власти. Ако постъпи искане, механизмът може да бъде задействан. Затова и Европа досега оказва само хуманитарна помощ на Сирия.