Европа продължава да следи развитието на събитията във Великобритания. Днес през целия ден текат конферетни връзки между евролидерите за намиране на единна позиция относно отлагане на брекзит. Евродепутатите в Страсбург пък изчакват преди да ратифицират споразумението за раздялата.

Отговорът на Европа се подготвя едновременно в Брюксел и в Страсбург. Тази вечер в Брюксел започва среща на постоянните представители на страните-членки. Това е първи тест за това каква отсрочка са готови да отпуснат евролидерите. Докато се чака обща позиция, евродепутатите в Страсбург твърдят, че не Борис Джонсън определя техния график и не бързат да ратифицират споразумението за брекзит.

Веднага след вота в Лондон, председателят на Съвета Доналд Туск призова държавните и правителствени ръководители да отпуснат нова, трета отсрочка за брекзит. Това може да стане и писмено, не е е нужно да се организира извънредна среща на върха в Брюксел, уточни той.

„След решението на британския премиер Борис Джонсън да отложи процеса по ратификацията на споразумението за отделяне от ЕС и за да се избегне брекзит без сделка, ще препоръчам на 27-те страни-членки да приемат искането на Великобритания за удължаване на срока. Предлагам решението да бъде взето с писмена процедура”, заявява Доналд Туск. 

Реагира и Комисията.

„Взехме под внимание гласуванията в британския парламент снощи. Председателят на Европейския съвет ще се консултира с всички 27 страни-членки за задействането на член 50 от Лисабонския договор на 31 януари догодина. Ще следим събитията в Лондон много внимателно”, каза Аника Брайдхард, говорител на Европейската комисия.

Неофициално обаче се коментира, че евролидерите не са единни за продължителността на отсрочката. За разлика от мнозинството страни, готови да приемат датата 31 януари, Франция настоява отлагането да е техническо и да се ограничи само в няколко дни.

Днес в пленарната зала започна дебат и по друга много гореща тема – разширяването на Съюза с Република Северна Македония и Албания. Най-вероятно ще станем свидетели на разочарованието, след като евролидерите не постигнаха нужното единодушие, за да дадат зелена светлина за двете кандидатки.