Страните от Европейския съюз се споразумяха да ускорят производството и доставките на ваксини срещу коронавируса.

Новината съобщи снощи председателят на Евросъвета Шарл Мишел след виртуалната среща на евролидерите.

Коментарът му дойде на фона на критики към Еврокомисията и страните от общността в погрешни решения в общата програмата за имунизация, която изостава в сравнение с Израел, Великобритания и Съединените щати.

"Главният ни приоритет сега е да ускорим производството и доставката на ваксини и ваксинациите в целия Европейски съюз. Искаме по-голяма предвидимост и прозрачност, за да бъдем сигурни, че фармацевтичните компании ще спазят ангажиментите си", заяви Мишел.

"Уверени сме, че ще постигнем целта си до края на лятото да ваксинираме 70% от пълнолетното население. Това са 225 милиона души в Европейския съюз“, заяви от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Да бъдем максимално твърди с фармацевтичните компании да си използват капацитетите и съответно да си спазват договорите. Ние стриктно сме ги спазвали, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания, да създадат ваксината. Сега не е честно да бъдат давани на други страни“, каза премиерът Бойко Борисов.

Срещата продължава днес с разговори по сигурността и отбраната. В тях ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.