Европейският съвет прие общият план за действие срещу COVID-19. В него е заложено уеднаквяване на дните в карантина и взаимно признаване на тестовете.

Това е поредният опит за координирани действия в Европа. Здравеопазването обаче е от национална компетентност и всеки може да избира дали да действа самостоятелно или да се съобрази с европейските препоръки за тестване, изолиране на заболелите, съобразяване на периода на карантина с останалите страни-членки.

Финландският премиер Сана Марин напусна лидерската среща, защото е била в контакт със заразен. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен си тръгна още снощи поради същата причина, а полският премиер изобщо не пристигна.

Ситуацията е безпрецедентна и много тревожна, призна председателят на Съвета Шарл Мишел: „Редовно ще се координираме на най-високо равнище – държавни и правителствени ръководители, и чрез видеоконференции, по конкретните важни теми. Това са карантините и хармонизиране на продължителността им, гарантиране на взаимното признаване на тестовете, както и на по-бързото излизане на резултатите.

Според българския премиер Бойко Борисов общите европейски действия са закъснели: „Трябваше да го направим още през юли, а не сега в панически действия. Много от държавите-членки да предприемат мерки, които пък паникьосват другите. В едни държави вече се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, кафенета. Трети пък предприемат съвсем различни мерки. Единственото, което се споменаваше във всички изказвания е, че носенето на маски не предпазва напълно, но във всички случаи концентрацията на вируса така става по-малка. Спазването на дистанция е вторият важен фактор. Третият е  дезинфекцията“, посочи министър-председателят.

Без ясен изход остават проговорите за брекзит. Евролидерите отново изразиха съжаление и за действията на Турция в Средиземно море.

Що се отнася до зелената сделка, финалното решение за намаляване на вредните емисии с 55 процента до 2030 година ще се вземе през декември. Темата разединява евролидерите и поставя проблеми пред редица страни, между които и България, които трябва да затворят голяма част от досегашните си енергийни мощности.