Европейските лидери и Турция постигнаха споразумение във връзка с миграционната криза. От 20 март всички нелегални, които пристигат в Гърция от Турция, ще бъдат връщани

„Днес е исторически ден, защото постигнахме много важно споразумение с Европейския съюз. Споделихме нашите общи тревоги и нашите общи виждания, мислим в една посока”, коментира турският премиер Ахмет Давутоглу.

По думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск сключеното споразумение е балансирано и съобразено с притесненията на двете страни.

„Колкото до преговорите с Турция за членство в ЕС, споразумяхме се да отворим глава 33 по време на холандското председателство”, допълни той.

Споразумението предвижда още т. нар. механизъм "един за един" - тоест срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец ще бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет ще се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. За да успокои страните членки, които имат резерви към споразумението, в него се предвижда таван от 72 000 места за пренастаняване.

Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови се доближи до тази цифра, механизмът "един за един" ще бъде преразгледан, се казва в документа. Ако броят надвиши този таван, то механизмът ще бъде спрян.

Едно от нещата, които Анкара получава в замяна на приемането на споразумението за миграцията, е обещание за либерализация на европейските визи за турски граждани. По-специално в споразумението се посочва, че ще се ускори работата по пътната карта, която ще позволи освобождаване от визи за турските граждани в Европа най-късно до края на юни 2016 г. Но Анкара трябва да изпълни 72 критерия - нещо, в което някои дипломати се съмняват.

ЕС се ангажира също да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на 2,7-те милиона сирийски бежанци, намиращи се на турска територия. Когато тези ресурси бъдат на прага на пълното изчерпване, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. За отпускането на тази допълнителна помощ обаче Анкара ще трябва да изпълни някои условия.

Десетки хиляди хора бедстват. И те са до нашата граница. Няма време за игрички. Затова и казах на колегите – трябва да си тръгнем със споразумение”, заяви по-рано българският министър-председател Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Той беше категоричен, че дори споразумението да е лошо, трябва да го има и да започне да се изпълнява. „Европа показа изключителна хуманност“, каза още премиерът и добави: „Съвет след съвет, милиарди отиват в каква ли не посока. Не само Сирия, вчера дискутирахме и за Либия, където положението е подобно. В нашата декларация влизат Йордания и Ливан, където също милиони хора очакват да бъдат подпомогнати“.

Снимка: МС

Премиерът обясни, че държи и България да бъде включена в споразумението между Турция и ЕС. Според него е важно да се отбележи, че милиардите, които ЕС ще отпусне на Анкара, ще бъдат насочени в помощ на бежанците – за здравеопазване, образование и инфраструктура, а не за турската държава. Борисов посочи, че много европейски лидери вече са заявили, че страната ни също се нуждае от допълнителни средства във връзка с миграционния натиск.

„Това, което договорихме вчера с президента на Македония Георге Иванов, в момента на границата вече се изпълнява като дадено разпореждане от мен”, отбеляза премиерът във връзка със започналото съвместно учение на българо-македонската граница.