Европейските лидери не приеха срок за валидност на COVID евросертификатите. Брюксел ще трябва да направи предложение, без да се уточнява кога. Това стана ясно този следобед на Европейския съвет в Брюксел.

Брюксел настояваше сертификатите да губят валидността си, ако няма подсилваща трета доза до 9 месеца. Настояваше и това да влезе в сила през януари. Днес обаче европейските лидери не посочиха конкретен срок на валидност, а завиха, че Комисията ще трябва да предложи такъв. Не стана ясно и кога.

Сред лидерите, които не са пожелали да подкрепят срокове, е и българският президент Румен Радев.

Резкият скок в цените на енергийните ресурси сблъска позициите на евролидерите днес. Още няма споразумение за вписване на ядрената енергия като средство за постигането на Зелената сделка, което е сред приоритетите за България.

„Това се случи, знаете докато съм тук. Но трябва много добро експертно обмисляне на този мораториум. Първо той трябва да бъде изцяло в рамките на закона. И второ да се направи един много дълбок анализ. Да, хората трябва да бъдат защитени, категорично, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара след това“, каза президентът Радев.

Държавният глава обяви от Брюксел, че ще свика КСНС, за да се постигне консенсус с всички политически партии в българският парламент, а утре започва първото посещение на Кирил Пеков в Брюксел.