Ваксини срещу коронавируса, които са произведени на територията на Европейския съюз, ще се изнасят за трети страни само с разрешение. Това реши Европейската комисия, като ограничението ще важи до края на март месец 2021 г.

То ще се прилага само за компании, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.

Държавите членки ще дават разрешение, като от дружествата ще се изисква да ги уведомяват за намерението си да изнасят ваксините. Целта е достъп до препаратите за всички граждани на Съюза и преодоляване на настоящата липса на прозрачност при износа.

„Предоставихме авансово финансиране на дружествата, за да изградят необходимия капацитет за производството на ваксини, така че доставките да могат да започнат веднага след разрешаването им“, коментира комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес.

Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен механизмът е временен и ЕС ще продължи да изпълнява поетите ангажименти към държавите с ниски и средни доходи.

Не липсват и критики

За подобна регулация се заговори още миналата седмица по време на скандала между „АстраЗенека“ и Европейската комисия.

Канада и Япония още тогава изразиха недоволството си от новите правила. Южна Корея също предупреди, че е възможно правителствата да искат повече ваксини, отколкото им трябват.

В списъка на държавите, за които е нужно разрешение от Еврокомисията, влизат и всички останали европейски страни, които не са част от ЕС. Това важи и за Великобритания, например.

Освен тях, разрешение ще се иска за износ към Япония, Съединените щати, Южна Корея, Канада, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Турция.